Schildklier Hond en Kat


De schildklier is een vlindervormige klier die aan de voorzijde van de hals ligt, onder het strottenhoofd tegen de luchtpijp aan.

De schildklier produceert 2  belangrijke  hormonen Namelijk T3 en T4, deze hormonen regelen de lichaamstemperatuur, het metabolisme, de voortplanting, de groei, de aanmaak van bloedcellen, de zenuw en spier functies, het gebruik van Calcium in het lichaam en nog veel meer.

Ieder orgaan en ieder cel in het lichaam heeft een hoeveelheid schildklierhormoon nodig om zijn taken te kunnen uitvoeren. Het is dus niet zo heel erg vreemd dat een schildklier stoornis allerlei vervelende klachten veroorzaakt.

 

De schildklier heeft enorm veel invloed op de organen, de cellen en de processen in het lichaam. Wanner de schildklier dus niet goed functioneert dan lijdt het hele lichaam daar onder.

Schildklier problemen hebben een lange lijst aan klachten en voelen zich merendeel van de tijd niet fit. Een schildklierstoornis ontstaat vaak heel geleidelijk , tegen de tijd dat er een vermoeden is dat er iets mis is , zijn de symptomen al in een vergevorderd stadium, daarnaast kan een schildklierstoornis leiden tot allerlei hartziekten en cognitieve problemen, dementie en andere neurologische problemen dit kan zich uiten in gedragsproblemen of uitputting bij het dier. 

De schildklier scheidt net als andere klieren hormonen uit, die de activiteit van de organen en cellen in het lichaam reguleren.De schildklierhormonen worden aangestuurd door een signaleringssysteem. 

Dit systeem zorgt voor de communicatie tussen de Hypothalamus: dit een klier onderaan de hersenen en de  Hypofyse; een orgaantje ter grootte van een erwt die zich ook aan de onderzijde van de hersenen bevindt naar de schildklier daar vandaan naar de lever,bijnieren, het bloed en de cellen met als doel de juiste hoeveelheid schildklier hormoon in de cellen te krijgen.  Het systeem is complex, mochten er klachten zijn dan is het niet zo makkelijk om de de oorzaak te achterhalen, dit kan in meerdere onderdelen van het systeem zitten of in relatie tussen één of meer onderdelen of in verschillende invloeden van buitenaf zoals ;stress, erfelijkheid, voedings patroon, blootstelling aan chemicaliën, straling, infectie.

 

 Symptomen Hypothyreoïdie;

*Constipatie-diarree

*Gevoeligheid voor kou

*Depressies-boos-gedragsverandering

*Haaruitval>kaal>huid kan verdikt zijn

*Huid ontstekingen en kan vettig aanvoelen

*Allergieën

*Droge en schilferige huid

*Vermoeidheid >traag en sloom

*Struma(krop) verdikking schildklier

*Terugkerende infecties

*Calciumstofwisselingsprobleem

*Overgewicht

*Vergrote melkklieren

*Trage hartslag

*Lage bloeddruk en pols

*Zenuwproblemen resulterend in o.a. spierzwakte

*Koude poten

 

Hyperthyreoïdie ontstaat  wanneer de schildklier te veel hormonen produceert. Als gevolg hiervan versnellen alle processen in het lichaam.

De ziekte van Graves is de meest voorkomende oorzaak van Hyperthyreoïdie en is net als Hashimoto een auto-immuunziekte. Hier maakt het immuunsysteem antistoffen/antigenen aan, deze overprikkeling kan ervoor zorgen dat de schildklier opzwelt (struma).

90% van de katten met een te snel werkende schildklier is onrustig, snel geïrriteerd, eet meer maar valt desondanks toch af. Deze katten drinken en plassen meer en produceren meer ontlasting, bij stress gaan de katten meer hijgen.

10 % van de katten met een overactieve schildklier heeft diarree en braakt, deze dieren hebben weinig spieren en gaan snel liggen. Ze kunnen benauwd zijn en hart ritme stoornissen en hoge bloeddruk hebben.

 

Symptomen Hyperthyreoïde

 

*Angst en nerveusiteit

*Overmatig zweten

*Vermoeidheid

*Darmkrampen

*Struma

*Tremoren (trillingen)

*Hartkloppingen of versnelde hartslag

*stemmingswisselingen

*Spierzwakte

*Droge Huid

*Slaapproblemen

*Gewichtsverlies

 

 De meest voorkomende oorzaken van een schildklier stoornis:

 

*T4 wordt niet omgezet in T3 er is sprake van symptomen , maar de TSH  en de T4 vallen binnen de normale referentie waarden. Wordt de T3 gemeten dan is deze meestal te laag . de oorzaak ligt vaak in een te hoog cortisol gehalte en te veel stress. Via deiodinase enzymen wordt er 1 molecuul van T4 verwijdert en omgezet in T3. Verhoogde stresshormonen zoals Cortisol kunnen de reden zijn dat deze enzymen niet goed meer werken. Dit leidt tot een te lage T3 waarde en een vaak een hoge waarde in rT3.

 

*Te kort aan mineralen zoals Selenium,jodium,zink,ijzer en ander belangrijke Mineralen.

Hierdoor ontstaat een probleem in de omzetting van T4 nar T3

 

*Blootstelling aan een te veel aan Chemische stoffen.

Dit heeft negatieve invloed op het omzetten van T4 naar de T3 . Er zitten veel chemische stoffen in de voeding, lucht, water, persoonlijke verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen , kantoorartikelen meubels en tapijten.

 

* Een niet goed functionerende lever

Dit ontstaat door bijvoorbeeld overmatig gebruik van alcohol(humaan) en verkeerd vetten , insulineresistentie, een slechte darmflora, medicijnen, en blootstelling aan te veel chemicaliën.

Een groot deel van de omzetting van de T4 naar de T3 vindt plaats in de lever waardoor er te weinig T3 ontstaat . de lever kan omschakelen naar de productie rT3 wanneer deze het nodig vindt dat het lichaam energie bespaart bij bijvoorbeeld voedsel tekort  of als er enorm veel van het lichaam gevraagd wordt(stress) 

 

Er is wetenschappelijk bewijs dat autisme , de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie deels te wijten zijn aan de problemen van het schildklierhormoon.

Traag werkende schildklier bij een hond komt dus regelmatig voor , schildklier tumoren minder.

Vaak is het belangrijk om rekening te houden met het feit hoe langer het dier met gezondheidsklachten rondloopt hoe moeilijker en intensiever het traject wordt om de gezondheid weer in balans te krijgen.

De behandeling zal gericht zijn op het herstellen van de schildklier functie en  de darmen  om te komen tot een hormonaal evenwicht en een goed spijsverering

 

Bij schildklier probleem , kan voorkomen en behandelt worden met goede voeding>vitamines, mineralen en o.a.Probiotica. Uiteraard spelen de omgevingsfactoren ook een grote rol.

Bij trage schildklier heeft het dier behoefte aan jodium, voor herstel is ook Vitamine E nodig. Voldoende eiwit in de voeding is van belang bij trage schildklier omdat er een bepaald aminozuur 

 bevat die zorgt voor de vorming van schildklierhormoon.

 

Een tekort aan Vitamine B1 vertraagt de schildklier.

 

 

 

 

 copyright@2017 All rights reseverd. Niets van deze site mag worden gekopieerd, gereproduceerd, openbaar gemaakt, gebruikt, of verspreid worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de maker en ontwerper van deze website.

Disclaimer                     Cookie Verklaring                               Privacy Verklaring                    Algemene Voorwaarden